inzercia, predaj, predám, bazár

Ačokča - zelenina čo lieči

Kategória: Rastliny

Ačokča - (Cyclanthera pedata) pochádza z Južnej Ameriky a spojila papriku a uhorku do jedného plodu. Je to jednoročná popínavá bylina, ktorá je obzvlášť vhodná na pestovanie bez chémie. Patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Pre svoj rast musí mať dostatočnú oporu, po ktorej sa môže ťahať. Dokáže sa vyšplhať až do výšky 6 metrov. Vyhovuje jej dostatok tepla a vlhka a dobre vyhnojená pôda. Nakoľko je náchylná na prízemné mrazíky vysievame ju až v druhej polovici mája. Jej výhodou je, že si nemusíme predpestovať sadeničky, ale semienka vysievame priamo do zeme. Nenapádajú ju žiadne choroby ani škodcovia a plodí až do mrazov.
Plody majú všestranné využitie. Môžeme ich naložiť do sladkokyslého nálevu, použiť do leča, na šaláty, pridávať do guľáša, zeleninovej polievky či plniť a zapekať. V surovom stave pomáha pri prevencii proti cukrovke, odstraňuje usadeniny cholesterolu v cievnych stenách, využíva sa pri liečbe chorôb dýchacích ciest a blahodarné pôsobí na krvný tlak. Odvar zo semien pôsobí ako účinné diuretikum.
Predám 20 ks semiačok za 1,50€.
Pri osobnom odbere (Levice) je cena 1,50€/20 ks
Pri prevode na účet je cena 2,60€/20 ks (1,50€ za semiačka + 1,10€ poštovné 2. trieda)
Pri dobierke je cena 5,20€ €/20 ks (1,50€ za semiačka + dobierka 2. trieda 3,70€)

Pozrite aj ďalšie inzeráty.
Ačokča - zelenina čo lieči
Podobné inzeráty
Ačokča - priesady, planty
Predám priesady, planty AČOKČI, vysoká výnosnosť. 1ks/2€. Aj pošlem. Výhodou ačokči je, že ju nenapádajú plesne a pod. a dá sa pestovať aj na balkóne. Ďalšou veľkou výhodou je vysoká výnosnosť, píše sa, že až 100 plodov, ale my sme mali o dosť viac ako 100 plodov z 1 rastliny, rodí až pokiaľ nezamrzne. Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola pestovaná len ako okrasná plazivá rastlina. No dnes je cenená pre svoje chutné a zaujímavé plody, ktoré sa hodia na lečo alebo k plneniu ako papriky. Ačokča pochádza z Južnej Ameriky, kde ju v Andách pestovali Inkovia. Patri medzi také druhy zeleniny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Mladé plody ačokči majú surové chuť sladkokyslú, ktorá pripomína chuť uhorky, papriky a hrášku. Ako pestovať ačokču : V našich podmienkach ju treba predpestovať podobne ako papriky či uhoky vo fóliovníku, alebo na parapate doma za oknom. Von sa vysádza až v máji, kedy už nehrozia ranné prízemné mrazíky. Vždy ju treba vysadiť k plotu, alebo iným oporám, po ktorých sa bude rastlina ťahať. Plodí koncom augusta až septembra. Ačokča a jej účinky na zdravie : Plody majú mnoho liečebných alebo podporných účinkov. Nemali by ste ich konzumovať len v prípade, ak ste alergický na papriky, inak sú celkom bezpečné. Plody ačokči obsahujú celú radu zdraviu prospešných vitamínov, najviac však vitamínu C, B1 a B2. Obsahuje aj horčík a vápnik. Plody pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, pomáhajú ako liečba pri poruchách obehového systému, znižujú krvný tlak. Šťava z ačokči pomáha pri zápale ucha, listy pôsobia ako listy skorocelu - priložené na ranu majú protizápalový účinok ( treba ich trochu pokrčiť, aby vyšla liečivá šťava ). Pri zápaloch močových ciest povarte dva zrelé plody zbavené semiačok v 1/2 l vody. Odvar nechajte vychladnúť a pomaly stačí popíjať behom dňa. Ačokča v kuchyni Plody,sú veľmi chutné čerstvé. Môžeme ich nakladať do kyslého nálevu a zavárať ako uhorky. Nie sú síce také chrumkavé ako nakladané uhorky, ale sú veľmi chutné. Podobajú sa skôr sterilizovaným paprikám. Ačokču môžete aj zapekať na veľa spôsobov alebo plniť rôznymi plnkami, tak ako to robia tradične v Peru či Bolívii. Tu patri plnená ačokča k tradinčným pokrmom tamojšej kuchyne. Je to vlastne taká nepálivá náhrada plnených papričiek jalapeňos. Asi najjednoduchším receptom na prípravu ačokči je príprava klasického leča, do ktorého stačí pridať paradajky, a kto chce tak aj údeninu. Plody ačokči môžete tiež použiť ako paprikové struky, použiť ich k uvareniu mäsa v paradajkovej omáčke, ku ktorej je najlepšie servírovať cestoviny či ryžu. Možno ich použiť do šalátov, pridať do gulášov alebo do zeleninových polievok.
Ačokča ind. okurka (zelenina z jižní Ameriky)
Dobrý den. Nabízím semínka ačokči (indiánské okurky) . Jsou pečlivě vybrána ze sklizně 2022. V balení 10ks. Ačokča, též korila nebo lidově paprikookurka, je druh rostliny z rodu korila a čeledi tykvovité. Pochází z Jižní Ameriky. Pěstuje se pro své nezralé plody a listy, které se používají jako zelenina. Neznáte ačokču? Představte si bujně rostoucí liánu s plody, které chutnají jak po okurce, tak po paprice. Narozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi. Plodí dlouho až do zámrazu. Z jediné rostliny sklidíte i více než sto plodů. Ačokča ma i svůj význam v lékařství.( V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.Cena 50Kč. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Možnost zaslání po úhradě předem - , 75kč (zásilkovna),poštou doporučeně 110,-kč .Po platbě předem. Event.lze i na dobírku. Prosím prohlédněte si i mé další inzeráty. Pěstitel ,zahradník ....Cena v € dle přepočtu platného denního kurzu
Ačokča - zelenina čo lieči
Ačokča - (Cyclanthera pedata) pochádza z Južnej Ameriky a spojila papriku a uhorku do jedného plodu. Je to jednoročná popínavá bylina, ktorá je obzvlášť vhodná na pestovanie bez chémie. Patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Pre svoj rast musí mať dostatočnú oporu, po ktorej sa môže ťahať. Dokáže sa vyšplhať až do výšky 6 metrov. Vyhovuje jej dostatok tepla a vlhka a dobre vyhnojená pôda. Nakoľko je náchylná na prízemné mrazíky vysievame ju až v druhej polovici mája. Jej výhodou je, že si nemusíme predpestovať sadeničky, ale semienka vysievame priamo do zeme. Nenapádajú ju žiadne choroby ani škodcovia a plodí až do mrazov. Plody majú všestranné využitie. Môžeme ich naložiť do sladkokyslého nálevu, použiť do leča, na šaláty, pridávať do guľáša, zeleninovej polievky či plniť a zapekať. V surovom stave pomáha pri prevencii proti cukrovke, odstraňuje usadeniny cholesterolu v cievnych stenách, využíva sa pri liečbe chorôb dýchacích ciest a blahodarné pôsobí na krvný tlak. Odvar zo semien pôsobí ako účinné diuretikum. Predám 20 ks semiačok za 1,50€. Pri osobnom odbere (Levice) je cena 1,50€/20 ks Pri prevode na účet je cena 2,50€/20 ks (1,50€ za semiačka + 1€ poštovné 2. trieda) Pri dobierke je cena 4,90€ €/20 ks (1,50€ za semiačka + dobierka 2. trieda 3,40€) Pozrite aj ďalšie inzeráty.
Ačokča Obor 5ks semena
predám semená rastliny Ačokča Obor(Cyclanthera pedata). Tento kultivar má 2-3 krát väčšie plody ako bežná ačokča. Rastlina je jednoročná, popínavá, rastie lepšie ak sa má na čo šplhať. Narastie podľa podmienok 5 aj viac metrov. Plody majú chuť medzi paprikou a uhorkou, veľkosť 10+ cm. Mladé plody (do 5 cm) sa dajú použiť ako uhorky - aj tak chutia, staršie plody (sú duté) sa dajú použiť na plnenie ako papriky. Rastlina netrpí chorobami ani škodcami. Rastlina má "vtipne" tvarovaný list - ale nemá také účinky. Možnosť poslať na dobierku (+2.90 eur), alebo po prisaní peňazí na účet (+0.75 eur)
Ačokča alebo paprikouhorka
10 ks semiačok. Pôvodne bola pestovaná len ako okrasná plazivá rastlina. No dnes je cenená pre svoje chutné a zaujímavé plody, ktoré sa hodia na lečo alebo k plneniu ako papriky. Ačokča pochádza z Južnej Ameriky, kde ju v Andách pestovali Inkovia. Patri medzi také druhy zeleniny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Je to jednoročná, popínavá bylina. Jej stonka môže merať až 5 metrov, byľ je tenká, husto rozvetvená. Listy majú veľkosť 6 - 14 cm, kvety sú drobné, biele, žltkasté alebo zelenkavé, rastú v skupinách po 10 až 20. Plody pripomínajú lusk. Tvar plodu je vajcovitý s ostrým hrotom dlhé 10 - 20 cm. Plod obsahuje hranaté, čierne a drsne jadierka, ktoré sa nachádzajú v dvoch radoch placenty. Keď plod dozrie, tak vnútro plodu je duté. Mladé plody ačokči majú surové chuť sladkokyslú, ktorá pripomína chuť uhorky, papriky a hrášku.
Ačokča -papriko uhorka
Ponúkam semienka Ačokča-papriko uhorka vhodná na konzumaciu za čerstva ale aj na zaváranie