inzercia, predaj, predám, bazár

Heřman Josef Agapit Gallaš " MADONA "

Kategória: Umelecké predmety

" Madona " - popis: Olej na plátne.

Rozmery: 95 x 70 cm
o autorovi: Josef Heřman Agapit Gallaš (* 1756, Hranice † 1840, Hranice) bol maliar, lekár, spisovateľ a dobrodinec. Bol jedným z asi desať detí hranického sochára, rezbára a maliara Františka Gallaša a jeho manželky Magdalény Vojtkovej. Okrem trojročnej pauzy, keď sa zdržiavala rodina v Blansku, žili celý život Gallašovi trvalo v Hraniciach.

Študoval na Gymnázium v ​​Lipníku nad Bečvou, potom filozofiu a bohoslovie v Olomouci, štúdium tu ale nedokončil. V roku 1778 sa rozhodol odísť do Viedne študovať maliarstvo. Počas štúdií sa živil maľovaním izieb a stihol vyštudovať medicínu. V roku 1786 sa stal vrchným lekárom generálneho štábu vo Viedni, v roku 1791 sa potom trvalo usadil v Hraniciach.

Bol všestranne nadaný, venoval sa príležitostnému liečiteľstvu, záhradníctvu, maliarstvu, regionálnej histórii, literatúre i osvetovým projektom. V roku 1811 založil verejnú kostolnú knižnicu, do ktorej venoval značnú časť vlastných kníh. V roku 1813 vydal obsiahlu básnickú zbierku Múza moravská, ktorá patrí dodnes k popredným dielam národného obrodenia na Morave. Najväčšiu hodnotu z jeho obsiahlej literárnej tvorby majú dodnes jeho autobiografické a národopisné práce.

Jozef Herman Agapit Gallaš zomrel v roku 1840 a bol pochovaný na mestskom cintoríne v Hraniciach. Pamiatkou na neho je jeho rodný dom s číslom popisným 170, ktorý sa nachádza v terajšej Galašovej ulici v Hraniciach a na ktorom je umiestnená pamätná doska z roku 1885. V blízkosti Gallašovho domu sa nachádza aj Gallašova lipa, ktorá bola zrejme vysadená pri niektorom z gallašovských výročí, vek lipy sa odhaduje na viac ako sto osemdesiat rokov. Na fasáde Základnej školy na triede 1. mája v Hraniciach môžeme tiež naraziť na Gallašovu podobizeň z roku 1906.

Cena: 2100 € .
Heřman Josef Agapit Gallaš " MADONA "
Podobné inzeráty
Madona s dieťaťom, keramika
Nepoškodená keramická madona. Značená Keramia Znojmo , vyrobená v 30 tých rokoch minulého storočia, výška 40cm, šírka 25 cm
Drevená plastika - Madona s dieťatkom
Plastika Madona s dieťatkom. Panna Mária a Ježiško. Vyrobené z bukového dreva. Ošetrené včelím voskom do matného lesku. Krásny a estetický doplnok nie len pre veriacich. Hmotnosť cca 1,2 kg. Veľkosť: 290 x 400 x 45 mm Pozri aj iné moje inzeráty.
Madona s dieťaťom
Predám drevenú fresku madona s dieťaťom
Veľká drevorezba madona s dieťaťom
ruský autor, autentická plastika- drevorezba kolorovaná madona s dieťatkom, BA alebo Rajka 400e
Fedora Josef  Bojnice
Predám obraz Autor: Fedora Josef(1910-1975) Názov:Bojnice Technika: tempera na papieri/kartóne Rozmer: 48,5x66,5 cm / 54x71,5 cm s rámom Rok:1971 Značenie: vľavo dole cena 550 2.Autor:Fedora Josef Názov:Loďky v prístave Technika: tempera na papieri Rozmer: 48x63 cm vo výreze s rámom 78,5x92,5 cm Rok:1957 Značenie: vľavo dole cena dohodou
Lipot Herman
Predam olejomalbu na doske - Lipot Herman. Rozmery bez ramu: 50x40cm.