Topinambur
Kategória:
Potraviny
Predám čerstvo vykopaný Topinambur - bio, cena dohodou
Podobné inzeráty
Topinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť – hľuzy, sú podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.
Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami.
Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou.
Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu.
Cena za 1 kg 2 eura
Topinambur je novodobá superpotravina, tieto sú pestované na Slovensku ekologicky Topinambur je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný, v mnohých krajinách sveta i Európy je vyhľadávanou gurmánskou pochúťkou.
* prirodzene bezlepkový
* ľahko stráviteľný
* vhodný pre diabetikov
* neobsahuje škrob
* veľké množstvo vitamínov, minerálov a organických kyselín...
Použitie: ako prílohy k jedlám (varenie, pečenie, hranolky...), zapekanie, (vo všetkých prípadoch stačí variť o niečo kratšie ako klasické zemiaky, 10-15 minút), podobne ho možno použiť ako náhradu zemiakov do zemiakových placiek, na polievky. Vynikajúci je aj v surovom stave: nastrúhaný do šalátov, mixovaný do nátierok, môžete ho skúsiť aj odšťaviť, ideálny je aj do smoothies. Používať ho môžete so šupkou i bez nej.